Svjetsko prvenstvo u košarci ulazi u završnicu, u kojoj Bosna i Hercegovina ima svog predsatvnika.

Dok će “Zmajevi” plasman na najveću svjetsku smotru košarke morati izboriti nekom drugom prilikom, u Kini našu košarku uspješno predstavlja najbolji bh. košarkaški sudija, Ademir Zurapović.

Nakon što je u prvom dijelu prvenstva sudio u duelima Rusija – Poljska, Portoriko – Tunis, Tunis – Iran i Iran – Portoriko, Zurapović je za dobro suđenje nagrađen i utakmicom četvrtfinala, koju su jučer odigrali Australija i Češka.

I samo dijeljenje pravde u četvrfinalnoj utakmici je veliki uspjeh za Zurapovića, a iskreno s nadmo da ću dobiti priliki i u jednoj od dvije polufinalne utakmice u kojima će igrati Australija protiv Španije, a u drugom polufinalnom duelu sastaju se Argentina i Francuska.

Zurapović je član sudijske organizacije RKS Tuzla već 30 godina, a FIBA znak nosi od 1995. godine. Iza sebe ima osam Evropskih košarkaških prvenstva za seniore i seniorke, svjetsko prvenstvo U-19, te pet završnica nekog od FIBA evropskih kupova.

Ranije je sudio: 2008, F4 ELW Brno, Finalni turnir Eurolige, žene, 2012 F8 ELW Istanbul, Finalni turnir Eurolige, žene, 2014 F4 ECM, Bologna, Finalni turnir Eurochallenga, muškarci i 2016 F4 ECM, Chalon, Finalni turnir FIBA Europe CUP, muškarci.

Podijeli: