Članovi Sudijske komisije RKS Tuzla, koja rukovodi Sudijskom organizacijom sa više od 60 aktivnih članova, danas su uz druženje i razgovor  ispratili dvojicu članova koji će biti učesnici predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, poželivši im sreću i uspjeh na velikim takmičenjima.

Ademiru Zurapoviću, našem najboljem košarkaškom sudiji i Damiru Kunosiću najboljem bh. sudiji košarke u kolicima, uručeni su i skromni pokloni sa obilježjima Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla kojim će svoj matični savez, gdje su prije više od tri decenije počeli svoje karijere, promovisti i na najvećoj sportskoj smotri na svijetu.

Na neformalnom sastanku u prostorijama RKS Tuzla s ponosom je istaknuto da su  RKS Tuzla i njegova Sudijska organizacija, vjerovatno jedine regi0nalne organizacije u svijetu koje će imati svoje predstavnike na ovogodišnjim i Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, te da je zajednički cilj da njihovim putem učešća na velikim takmičenjima krenu i mladi i perspektivni članovi ove organizacije.

Sreću i uspjeh na predstojećim takmičenjima Zurapoviću i Kunosiću je poželio i predsjednik RKS Tuzla, Jadran Lasetović, koji se trenutno u ulozi FIBA komesara nalazi na U20 Prvenstvu Evrope za žene u Bugarskoj.

Ademir Zurapović na OI putuje već 21. jula, a Damir Kunosić će put Tokija krenuti mjesec dana poslije.

Ademir Zurapović je FIBA sudija od 1995. godine, njegov posljednji veliki uspjeh, prije poziva za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, je suđenje na Svjetskom prvenstvu u Kini, gdje je sudio osam utakmica, uključujući i utakmicu za treće mjesto između Francuske i Australije. Pored toga, Zurapović je sudio na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj za igrače do 19 godina, na sedam evropskih prvenstava za muškarce, na Evropskom prvenstvu za žene 2007. u Italiji, na brojnim FIBA klupskim takmičenjima i utakmicama FIBA Lige šampiona, gdje je, između ostalog, sudio  utakmicu finala Lige šampiona u Rusiji 2021.

Damir Kunosić se od aktivnog suđenja košarke oprostio prije četiri godine, od kada obnaša funkciju komesara na utakmicama Prvenstva BiH i FIBA takmičenjima. Suđenjem se počeo baviti 1994. godine, 2001. godine postao je FIBA sudija, a godinu prije postao je prvi međunarodni sudija za košarku u kolicima u BiH. U FIBA takmičenjima ima preko 300 utakmica, sudio je i na dva svjetska i pet evropskih prvenstava u košarci u kolicima. Službena pravila košarke u kolicima, interpretaciju pravila i mehaniku suđenja preveo je na naš jezik, a več tri godine je i djelatnik u okviru Sekretarijata Međunarodne federacije košarke u kolicima IWBF. Magistar je iz oblasti elektrotehnike i profesor u JU Mješovita srednja elektrotehnička škola u Tuzli.

Podijeli: