Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se večeras na Evropsko prvenstvo 2022. godine, nakon što je u 4. kolu grupe H u “balonu” dvorane Hils na Ilidži, savladala Latviju rezultatom 79:73. Trećom pobjedom u ovim kvalifikacijama, drugom nad Latvijom, izabranici Vedrana Bosnića osigurali su dva kola prije kraja kvalifikacija mjesto među prve tri reprezentacije u grupi koje će nastupiti na Eurobasketu.

Bit će ovo jubilarni deseti nastup naše reprezentacije na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, prvi nakon sedam godina pauze.

Najefikasniji u našem timu bili su Edin Atić i Kenan Kamenjaš sa po 19 poena, a isti broj koševa u timu Latvije postigao je Rihards Lomazs.

U drugom susretu naše grupe, Grčka je nakon produžetka savladala Bugarsku rezltatom 84:78. Nakon četiri odigrana kola, naša reprezentacija je prva na tabeli sa 7 bodova, koliko ima i drugoplasirana Grčka. Latvija i Bugarska imaju po 5 bodova.

U posljednjem “prozoru” koji se igra u drugoj polovini februara naredne godine, naš tim će još odigrati susrete sa Grčkom i Bugarskom.

Naša selekcija je u kvalifikacijama zabilježila pobjede nad Latvijom dva puta (62:61 i 79:73) i Bugarskom (88:49), dok je jedini poraz upisala protiv Grčke (70:65).

Regionalni košarkaški savez upućuje čestitke KSBiH, svim reprezentativcima, stručnom štabu, timu podrške i svima koji su u ovom ciklusu dali svom doprinos da bh. reprezentativci budu bio vio Eurobasketa.

Podijeli: