Predstavnici RKS Tuzla i klubova učesnika Lige mladih RKS Tuzla, održali su sastanak na kojem je rezimirana prošla i dogovorene pojedinosti za narednu sezonu, jednog od najkvalitetnijih ligaških takmičenja za mlađe uzraste u regiji.

Svi učesnici sastanka su istakli da je u prošloj  sezoni u segmentu organizacije i promocije takmičenja napravljen iskorak, a podatak da je od 332 odigrane utakmice samo pet registrovano službenim rezultatom, relavantan je pokazatelj uspješnosti prošle sezone.

U narednoj sezoni i ligi  će učestvovati 12 ekipa koja su igrale i prošle godine (Sloboda Tuzla, Silver Kings Srebrenik, Gradina Srebrenik, ABC Basket Živinice, Gradačac, Bosna Kalesija, Spartans Živinice, Lions Tuzla, Gračanica, Lukavac, Kladanj 72 i Modriča), te dvije nove ekipe Dragons Tuzla i Findo Doboj.

Svih 14 klubova imaju pionirske i kadetske ekipe, dok juniore nemaju klubovi: Dragons, Kladanj, Gračanica i Gradačac.

Liga počinje 19. oktobra 2019. godine, a završava sredinom maja 2020. godine, nakon čega će biti odigran Play off u sve tri kategorije.

Godišta igrača koji imajo pravo nastupa u kategorijama su usklađena sa godištima koje je propisala krovna svjetska košarkaška federacija FIBA (pioniri igrači rođeni 2006. godine i mlađi, kadeti igrači rođeni 2004. godine i mlađi i juniori igrači rođeni 2002. godine i mlađi, uz pravo nastupa četiri igrača rođena 2001. godine od kojih dva istovremeno mogu biti u igri).

U narednoj sezoni će se voditi lista igrača sa najviše postignutih koševa, a treneri i komesar utakmice će birati i najbolje igrače utakmice, koji će konkurisati za najboljeg igrača lige u sve tri uzrasne kategorije.

Ligom će rukovoditi Sead Selmanović koji će bii zadužen za takmičenje i Seid Nožinović koji će vršiti delegiranje službenih lica.

Zapisnik sa zaključcima sa sastanka, raspored  i propozicije takmičenja klubovima će biti dostavljeni naknadno, a bit će dostupni i na web stranici RKS Tuzla.

U prvom kolu koje se igra 19. oktobra se sastaju: Bosna Kalesija – Modriča, Lukavac – Kladanj, ABC Basket Gradačac – Dragons, Silver Kings – Gradina Srebrenik, Lions – Findo, Sloboda Tuzla – Gračanica.

Podijeli: