Nakon prikupljenih dopunskih izvještaja službenih lica kao i mišljenja Sudijske komisije RKS/KS, komesar takmičenja A1 lige BiH je odbio žalbu ekipe KK Živinice, koja je uputila zvaničnu žalbu koja se odnosila na utakmicu 11. kola KK Igman Burch University – KK Živinice.

Utakmica se registruje postignutim rezultatom 84:77.

Na odluku komesara takmičenja dozvoljena je žalba u drugom stepenu koja se podnosi Odboru za žalbe imenovanom od strane udruženja ligaša u roku od 24 sata od prijema odluke (član 55. propozicija takmičenja).

Misljenje Sudijske komisije:

U vezi Vašeg dopisa a u vezi prigovora na suđenje na utakmici XI kola, br. 64 KK Igman Burch University – KK Živinice dostavljenog od strane KK Živinice, Sudijska Komisija RKS/KS-a Vam dostavlja sljedeće mišljenje:

 1. Mišljenja smo da su službena lica na ovoj utakmici obavila vrlo dobra posao, da je uspostavljeni kriterij što se tiče grešaka i prekršaja primjenjivan tokom čitave utakmice, tako da bespotrebno ne utiče na tok i tempo igre.
 2. Ponašanje svih aktera utakmice je bilo fer i korektno, izuzev TG dosuđen u 3 četvrtini igraču gostujuće ekipe. Razlozi dosuđivanja TG na snimku nisu jasni ali sigurni smo da je opravdano dosuđena.
 3. U posljednjih 17 sekundi utakmice desila su se situacije koje nisu primjerene košarkaskom sportu. Ovom prilikom odluke sudije ćemo poredati hronološkim redom:
  1. LG B13 tokom situacije skoka. Ispravna odluka sudija
  2. TG B13 zbog pretjerane reakcije. Ispravna odluka sudija
  3. Uvidom u dopunske izvještaje službenih lica opravdano dosuđene DG igračima B13 i B15
  4. Uvidom u dopunske izvještaje službenih lica ne možemo opravdati činjenicu zašto i predstavnik gostujuće ekipe nije bio isključen
  5. Pogrešna odluka službenih lica o nastavku igre nakon dosuđene LG, TG i 2 DG.

Ostale odluke vezane za ovu utakmicu dostupne su u dopunjenom izdanju Biltena br. 12. koji se dostavlja klubovima i službenim licima, a dostupan je i na web stranici www.rkstuzla.ba

 

Podijeli: